Harrastuksista

Tän postauksen piti olla jotain elämäntapamuutokseen liittyvää, mutta mun elämä on nyt sellaisessa - onneksi tällä kertaa positiivisessa - myllerryksessä, että mun on vaikea pysyä perässä, joten kirjoitanpa sitten harrastuksista. Tavallaan tääkin liittyy elämäntapamuutokseen, jos sen näkee laajemmin kuin vain laihduttamisena. Itse ainakin pyrin nimenomaan elämän laadun parantamiseen ja uskon, että harrastuksilla on siinä paikkansa.

Mä en ole koskaan harrastanut mitään pitkäjänteisesti, vaikka jotain juttuja olenkin kokeillut ja nyt olen alkanut kaivata jotain mukavaa harrastusta. Oikeastaan on jo pitemmän aikaa tuntunut siltä, että joku harrastus olisi mukava aloittaa, mutta pitkä matka joka paikkaan yhdistettynä opiskelijabudjettiin on hillinnyt intoa. Kai sitä elämässä olisi hyvä olla muutakin sisältöä kuin työ. Mulla ei oikein ole mitään intohimoa, enemminkin on pitkä listä asioita, joista en ainakaan pidä. :D  En tiedä onko aikuisiällä harrastuksen aloittaminen vaikeampaa vai onko mulla vaan mielikuvitus hävinnyt jonnekin, kun pää lyö tyhjää, enkä oikein keksi mitään?

Liikuntaharrastuksista en nyt edes haaveile lonkkani takia, vaikka tahtoisinkin olla liikunnallisempi. Harrastustasolla etsin kuitenkin ainakin tällä hetkellä jotain muuta, jotain sellaista, jolla on oikeasti potentiaalia jäädä pysyväksi tai edes pitkäaikaiseksi osaksi elämääni. Jotain sellaista, joka on minusta mukavaa ja josta nautin myös sillä hetkellä, kun sitä teen. Jotain sellaista, jonka parissa pääsen irtautumaan arjesta ja niin sanotusti nollaamaan. Ja kuitenkin se voisi olla jotain sellaista, jota ei tarvitsisi tehdä yksin. Jollekin se on liikunta, minulle se on jotain muuta.

Mitä muuta se sitten voisi olla? Toisaalta haluaisin tehdä jotain käsilläni, koska käsillä tekeminen on terapeuttista. Mutta kun minä en kestä arvostelua, enkä siksi halua edes kokeilla mitään, missä lopputulosta arvioidaan tai ylipäätänsä joku muu sen näkee. Käsitöihin minun kärsivällisyyteni ei riitä. Eikä minulla ole mielenkiintoakaan käsitöihin. Sama koskee piirtämistä ja musiikkia yms. Olin jo lapsena niissä sysipaska, enkä ole millään tasolla kiinnostunut mistään, missä täytyisi olla jotenkin taiteellinen. Tämän takia leipominenkaan ei oikeastaan tuota mulle enää iloa.

Varmaan pitkäaikaisimmat harrastukseni ovat olleet lukeminen ja kirjoittaminen. Lukenut olen siitä asti, kun opin lukemaan. Olin ahkera kirjastossa kävijä lapsena ja vielä lukioikäisenäkin. Täällä en ole koskaan oppinut käyttämään kirjastoa vapaa-ajalla, vaan se liittyy vahvasti opiskeluun. Lukeminen on yliopisto-opintojen myötä jäänyt todella vähäiseksi, kun en tenttiinluvun ja tutkimuskirjallisuuden kahlaamisen päälle ole enää jaksanut lukea huvikseni. Tavallaan opiskelu vei lukemisesta ilon, mutta vasta yliopistoaikana. Sitä ennen luin koulukirjojen päälle muutakin ja paljon luinkin. Tosin koulukirjoja taisin lukea aika vähän, enkä voi väittää yliopistossakaan olleeni mikään ahkerin opiskelija. Kirjoittaminen taas jäi kuvioista joskus lukioaikoina. Totesin, ettei minusta kirjailijaa tule ja olen tainnut tuhota kaikki silloin kirjoittelemani novellit. Ehkä ihan hyvä niin. :D Lukeminen on kyllä sellainen juttu, että se varmasti palaa elämääni, kunhan saan gradun käsistäni! Kirjaan uppoutuminen on ihan parasta!

Muutama ostettu/lahjaksi saatu kirja ois jonossa, osa vuodelta nakki... eikä tässä ole edes kaikki! :D

Tällä hetkellä ainoa potentiaalinen harrastus, minkä keksin, on kieltenopiskelu. Haluaisin opiskella italiaa ja kerrata saksaa ja ruotsia. Mielestäni kieltenopiskelu on mukavaa. Jotenkin se, kun oppii jotain uutta, on tosi palkitsevaa ja minä nautin siitä. Samalla se vaatii kokonaisvaltaista uppoutumista, mikä irrottaa hetkeksi kaikesta muusta ja on sen takia palauttavaa, vaikka joskus raskastakin. Ongelmaksi tulee se, että kieltenopiskelu kansalaisopistossa tai vastaavassa on aivan törkeän kallista. Ainakin täällä... En mä pysty alkuvuodesta irrottamaan muutamaa satasta parin kielikurssin takia. Yliopistolla voisin ehkä italian kurssin suorittaa, mutta se pitäisi tehdä itseopiskeluna ja käydä kuitenkin tenttimässä täällä... ja sitten siitä jäisi pois se sosiaalinen kontakti ja puhumisen harjoittelu kokonaan. En minä kielikurssilta ystäviä etsi, mutta olisi kiva, jos en ihan mökkihöperöityisi. :D Olen siis muuttamassa toiselle paikkakunnalle, mistä en tunne ketään, ja sen takia tällaiset pohdinnat ovat ajankohtaisia juuri nyt.

Ja toisaalta, mistä niitä ystäviä aikuisiällä saa? Voi käydä elämä pitkäksi, jos ei asuinpaikkakunnalla ole yhtään kaveria, jonka kanssa välillä voisi kahvitella, käydä elokuvissa tai shoppailla.

Koska mulla kerran menee elämä uusiksi, niin tähän väliin olisi hyvä aloittaa joku uusi harrastuskin. Tästä blogista ei monikaan tiedä, kun en ole tätä minnekään ilmoitellut, mutta te jotka tiedätte, ehdottakaa minulle harrastuksia! Mielellään halpoja :P En lupaa kokeilla niitä, mutta lupaan harkita! Mitä te itse harrastatte?

Kommentit

 1. Minä harrastan kutomista, lukemista, kävelyä, vesijuoksua, kuntosalia ja TV- sarjojen katselua :) Tykkäisin harrastaaa squashia ja sulkapalloa - jos olis kaveri siihen.
  Olen pohtinut samaa että aikuisiällä on aika vaikea saada ystäviä tai mistä niitä ylipäätään voisi löytää.
  -Laura-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullahan on paljon harrastuksia! Ja liikuntaa kivasti :) Sulkapallo vois olla kivaa! Mutta se ei varmaan onnistu yksin :P Eikä toisaalta tällä lonkalla muutenkaan. Mä oon vähän kateellinen ihmisille, jotka osaa tehdä käsitöitä... oon elämässäni neulonut kahdet villasukat ja yhdet lapaset ja niitten kanssa oli niin tuskaista, että siihen jäi :D

   Ystävystyminen tuntuu kyllä tosi haasteelliselta. Jotenkin sitä vaan puuttuu sellainen välittömyys, mikä lapsilla on. Nehän vaan menee ja alkaa tehdä jotain yhdessä, ei ne mieti voiko tota pyytää kaveriksi. :D Aikuisena sitä varmaan miettii liikaa ja monilla on vakiintunut kaveripiiri, johon ei ulkopuolisia haluta. Mutta sitten taas on paljon yksinäisiä ihmisiä, jotka kaipaavat kaveria, mutteivät millään sellaista löydä. Mikseivät ne yksinäiset löydä toisiaan? Itse viihdyn kyllä iteksenikin hyvin, mutta joskus jotkut asiat ovat kivempia toisen kanssa tehtynä. :)

   Poista
  2. Joo olen kyllä tyytyväinen että kutomisen lahjan olen saanut - eräänlainen terapia minulle:)
   Totta puhut tuosta ystävystymisestä, lapsille helpompaa.
   Ehkäpä mekin jonain päivänä vielä tapaamme ja ystävystymme... ainakin täällä blogi maailmassa on ystävystytty :) Harmi että lonkka estää pelasmisen, oltais voitu mennä pelaamaan yhdessä :)
   -Laura-

   Poista
  3. Niin tosi monet sanoo, että se on terapettista :) Itse oon käyttäny lähinnä leipomista sellaisena, kun siinä tehdään käsillä... mutta en osaa koristeluja eikä mulla kestä hermot opettelemista :D eikä mulla kyllä ole kunnollisia välineitäkään koristeluun, oon jo pitkään haaveillut kunnollisesta pursottimesta, mutta sille olisi tarvetta sen verran harvoin, etten ole viitsinyt ostaa.
   Olisi kyllä mukavaa tavata joskus <3 :) Pyydän sua heti sulkapalloilemaan, jos saan joskus saan kuntoutettua lonkan tai jos se alkaa kestää enemmän painon pudottua jonkun verran :)

   Poista
 2. Hei voisitkohan kirjottaa vielä listan noista kirjoista joita kuvasit? En ihan jokaisesta saa selvää, ja kirjavinkit kiinnostaa :-) En ole pitkiin aikoihin lukenut minäkään kuin niitä yliopiston tieteellisiä julkaisuja jne. joten oma kirjamaku on hieman hukassa. Tai siis ne romaaneja kirjottavat kirjailijat. Tulee luettua ehkä kirja vuodessa mikä ei kyllä ole paljon. Nyt koitan kuitenkin opetella taas lukemaan ennen nukkumaan menoa, niin kuin vielä aikoinaan lukioon asti tein.

  Harrastuksina minulla on lenkkeily, elokuvat, piirtäminen ja kirjoittaminen, satunnainen pianon soitto (osaan alkeet ja pitäisi opetella itse lisää), lauleskeleminen (hain joskus yliopiston kuoroon) ja tanssiminen kun olen yksin kotona, ruoanlaittokin tavallaan (ne uudet reseptit), no se bloggaaminen, teatteri...mitäs vielä. Käsitöitäkin teen välillä. Leivon todella harvoin. Palapelit ja ristikotkin on kiva ajanviete. Niin ja valokuvaukseen olen ihan hurahtanut taas lenkkeillessä ja lumimaisemia kuvatessa, tosi terapeuttista ja luovaa! :-) Varmaan vielä jotakin muutakin mutta en nyt keksi. Festarit ja bändikeikat? Kieliä olisi kiva opiskella lisää itsenäisesti (joku opiskele itse-paketti), osaan vasta ruotsia, saksaa ja vähän venäjää. Ai niin ja unohdin että olen myös ihan lautapelihullu ja järkkään lautapeli-iltoja tuttujen ja tuntemattomienkin kanssa :-) Siinä jos missä tutustuu aina uusiin ihmisiin. Maailman matalin kynnys tähän on facebookissa. Ryhmä pystyyn ja sitten vain ystäville ja tutuille ilmottelemaan että tämmönen olisi, ketä kiinnostaa. Otappa selkoa kaupunkisi vapaa-aika tarjonnasta. Mitä kaikkea olisi tarjolla? Liikuntaa nyt varmasti mutta jotain muuta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin englanti unohtui tuosta kielilistasta mutta pidän sitä jotenkin niin jo toisena äidinkielenäni että unohtui mokoma! :-D Kiitos vaan kaikki enkunkieliset sarjat ja elokuvat ilman subeja.

   Poista
  2. Palapelit on kyllä kivoja. Ja sudokot (en ole pitkään aikasn tehnyt). Lautapelitkin tosiaan kivoja, tykkään hulluna. Olisko sulla antaa vinkkejä hyvistä lautapeleistä?

   Poista
  3. Joo voin, laitan sen erikseen :) Mä luen enimmäkseen romanttista hömppää (aivot narikkaan) ja jonkun verran sitten historiaa tietokirjallisuutta kevyemmässä muodossa. Elämäkertakirjat on kivoja! Ei toi tietokirjallisuus jaksa opintojen lisäksi houkuttaa, vaan siitä haluaa välillä eroon :D

   Sullahan on luovia noi harrastukset! Mulla on karmeet lautapelitraumat xD En ole kilpailuhenkinen, mutta en kestä, jos häviän... :D mulle siinä on tärkeetä, että on valmiiksi tuttu porukka, josta tiedän millaisia pelaajia ne on. Joskus oon pelannut sellaisessa seurassa, että siitä tosiaan jäi vastenmielisyys lautapelejä kohtaan pitkäksi aikaa. Ehkä pitäisi antaa niille uusi mahdollisuus joskus. :)

   Hmmm ristikot. Niitä teen joskus, mutta hyvin satunnaisesti. Mulla on vähän sellainen ongelma, etten ole kauhean pitkäjänteinen. Mun pitää kirjatkin lukea yhdeltä istumalta, kun muuten jää kesken. :D tai no, toisaalta en osaa tehdä muuta ennen kuin olen lukenut aloittamani kirjan loppuun.

   Enpäs ees ajatellut, ettet englantia osaisi. :) Selailin vähän tulevan asuinkaupunkini kansalaisopiston tarjontaa ja kielikurssien hinnat ainakin ovat siedettävämmät kuin täällä. Luultavasti jos jonkun harrastuksen aloitan, niin se on joku kielikurssi. Pitäisi kieli vain valita, kun kaikkeen ei ole aikaa, vaikka kiinnostaisikin. :) Jonkunlaista vapaaehtoistyötä oon miettinyt kanssa, mutta en oikein tiedä millaista voisin tehdä.

   Poista
 3. Tässä vielä tää kirjalista, vasen rivi ylhäältä:
  Tuija Lehtinen - Ensimmäinen, toinen ja kolmas kerta
  Elizabeth Adler - Monte Carlon jalokivet/Barcelonan katujen kuiske
  Nora Roberts - Valkokankaan varjot
  Nora Roberts - Avaimet onneen
  Kaari Utrio - Tuulihaukka

  Keskimmäinen rivi:
  Debbie Macomber - Merry and Bright
  Louisa May Alcott - Little Women (oon lukenut suomeksi joskus lapsena)
  Jane Austen - Pride an Prejudice (oon lukenut suomeksi)
  Frances Hodgson Burnett - The Secret Garden
  Cecelia Ahern - The Book of Tomorrow
  John Grisham - The Appeal
  Jasmin Leheta - Quatchen mit Soße
  Dana Bate - Aber bitte mit Liebe

  Oikea rivi
  Norman Ohler - Hitlerin tabut: kolmannen valtakunnan huumeinen todellisuus
  Nautinto ja kiusaus (useita kirjoittajia, käsittelee esim kahvinjuonnin ja pelaamisen historiaa)
  Leijona ja kotka: autonomian aika Suomessa (useita kirjoittajia)
  Der zweite Weltkrieg - kuvia toisesta maailmansodasta kuvateksteineen.

  En tosiaan oo lukenut näistä kuin noi kaksi, joten en voi suositellakaan :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti